Anita Tichá

5 receptů od Andrey Velebné

Vybrala jsem pro vás 5 receptů od Andrey Velebné, které jsem vyzkoušela a zalíbily se mi nejen pro jejich chuť, ale i snadnou a rychlou přípravu.

Od začátku přípravy do podávání na stůl mi zabralo vždy max. půl hodiny. Jídla byla různých zajímavých chutí. Pikantní, gulášové, do sladka,… Určitě vyzkouším další recepty.

Mexická fazolová polévka

Ingredience

1 konzerva červené fazole, 1/2 konzervy kukuřice, 1 konzerva pasírovaných rajčat

2 ks mrkve, 1 stopka celeru, 1 ks cibule

1/2 ČL kmínu, červené papriky, sůl, olej, pepř

hrst čerstvé petrželky nebo koriand

Postup:

Mrkev očistíme a spolu se stopkatým celerem nakrájíme na kolečka. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme mrkev a celer a krátce restujeme. Přisypeme kmín, mletou papriku, sůl a pepř, přidáme rajčata, cca 0,5 litru vody a povaříme, dokud zelenina změkne.

Přibližně po 15-ti minutách přidáme do polévky scezené a propláchnuté fazole a kukuřici. Polévku přivedeme k varu, přidáme čerstvé bylinky a chilli podle možností a krátce povaříme, aby se chutě spojily. Podáváme s tortilla chipsy.

Bramborový paprikáš s lečem a žampiony

Ingredience

1kg brambor, 2-3 ks rajčat, 2 ks papriky, 1 ks cibule, 250 g žampiónů

1 ČL uzené papriky, olej, sůl, pepř, petrželka

Postup:

Nejprve připravíme zeleninu: brambory očistíme a nakrájíme na malé kostičky, rajčata a papriku nakrájíme na menší kusy, žampiony na plátky. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme brambory, rajčata a papriku a krátce orestujeme. Zeleninu osolíme, opepříme, přidáme uzenou papriku a zalijeme asi 2 dcl vody. 

Necháme je pod pokličkou dusit přibližně 10 min. Když jsou brambory měkké, přidáme i žampiony. Opatrně je promícháme a krátce povaříme, aby se chutě spojily. Na závěr dochutíme petrželkou.

Kedlubnová krémová polévka

Ingredience:

4 ks kedlubny, 1 ks cibule, 1 ks brambor, 1 konzerva kokosového mléka

olej, sůl, pepř, citrónová šťáva, petrželka

Postup:

Kedlubny a brambor očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zeleninu a 5min restujeme. Následně zalijeme zeleninu kokosým mlékem. Polévku osolíme, opepříme a povaříme přibližně 15 min. 

Když je zelenina měkká, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem pro hladkou konzistenci. Polévku dochutíme citrónovou šťávou a petrželkou a můžeme podávat.

Karbanátky z červené čočky

Ingredience:

200 g červené čočky, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku

čerstvé bylinky, petrželka nebo koriandr, sůl, kmín, olej

Postup:

Červenou čočku namočíme minimálně na 3 hodiny. Cibuli, česnek a bylinky nakrájíme, čočku přecedíme. Takto připravené suroviny vložíme do sekáčku nebo do větší mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Na pánvi rozpálíme olej. Z připravené masy formujeme mokrýma rukama malé míčky, které opékáme na mírném ohni z obou stran asi 2-3 minuty.

Hlívová polévka na maďarský způsob

Ingredience

400 g hlívy ústřičné, 3 ks mrkve, 1 ks petržele, 1 ks cibule, 1 PL rajčatového protlaku, 180 ml smetany

2 ČL červené papriky, sůl , pepř, olej, petrželová nať, citrónová šťáva

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky o velikosti cca. 1×1 cm. Hlívu omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a krátce restujeme. Následně přidáme červenou papriku, rajčatový protlak, hlívu a dobře zamícháme.

Zeleninu zalijeme přibližně 0,9-1 litrem vody a polévku přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a povaříme přibližně 15 min, než zelenina změkne. Do hotové polévky přilijeme smetanu, přidáme sekanou petrželku a krátce povaříme. Na konec dochutíme citrónovou šťávou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *